Zomer 2020

In de afgelopen zomermaanden heb ik een aantal prenten in papiersnijkunst gemaakt. Regelmatig bladerde ik in het boek van Joke en Jan Peter Verhave “Jan de Prentenknipper”. (1798-1870). (Zeeuwse Volkskunst langs ’s Heeren wegen; 1993)

Hij was een Zeeuw die van het ene naar het andere eiland in Zeeland reisde om zijn prenten aan de man te brengen. Landschappen, gebouwen, boerderijen en voorstellingen uit de Bijbel. Vaak links en rechts een eigen verhaal en dan weer enkele lagen boven elkaar. Het fascineert me in bijzondere mate.

Graag verwijs ik naar de tentoonstelling op www.zeeuwsmuseum.nl, die van 27 september 2020 tot 20 juni 2021 in het Zeeuws Museum in Middelbrug wordt gehouden.

Als gezin woonden wij bijna tien jaren op Tholen en op Walcheren. Ook vele familieleden wonen in deze mooie provincie. Hieronder zie je een poging om Zeeland voor mezelf – en hopelijk ook voor jou – iets zichtbaarder te maken.

Verwarde wereld; formaat lijst 30×40 cm)

Een landschap vol met auto’s. Als een groot dier dat alles verspert. Geen zomer dus zonder lange files richting het strand. En toch die ene fietser die temidden van alle drukte op adem komt. Fietsen is heerlijk!

De Herder wacht. (aluminium lijst van 40×50 cm)

Soms zie je in de verte een kleine stad langs het water. Al reizend mag je schuilen in de schaduw en proberen te denken aan wat deze Herder denkt. Hij wacht… in welke goede zin mag ik ook als Zijn kuddedier zijn?

Kruising (aluminium lijst 40×50 cm)

Zo wijd is het land. Wolken, lucht en water… ik merk in mezelf dat ik op een kruising sta. Even afstappen van de fiets. Er achter komen dat niet alles te maken en te beheersen is. Toch mag ik verder. Zo is ook het leven – na elke kruising en na elke hoge horizon ga je toch verder.

Land onderweg (aluminium lijst 40×50 cm)

Je mag deze prent ook omdraaien. De auto rijdt dan opnieuw dezelfde kant uit over de dijk. Altijd ben je onderweg. Soms op de fiets. Een enkeling met paard en wagen. Een ander met een prachtige oldtimer. Dan geniet ik met die ander mee. In een wijds prachtig land waar de oogst van de zomer wacht.

Vakantie (aluminium lijst 40×50 cm)

Vakantie – een tijd vol beweging richting de duinen en het strand. Een huisje op een mooie plek of toch rondtrekkend met de caravan. Prachtige landwegen en schitterend vergezichten vol wolken en schitterend licht.

Le plus beau Porsche (rode aluminium lijst 40×50 cm)

Of toch naar het buitenland. Het liefst als een lange, mooie reis met een snelle auto. Soms – er is niets tegen te doen – wil je blijven dromen. Ook al ben je het liefst net als ik toch maar thuis?

Dag en nacht (40×50 cm)

In elke dag woont een nacht
Elk uur gedacht en de morgen verwacht
Om in mijn waken en dromen
Met Zijn hulp verder te komen